Personligt

Tina Ruth

Konstnärlig ledare, textförfattare, skådespelare och regissör

Tina är konstnärlig ledare för Teater Ruth. Tina har en enorm drivkraft att skapa fritt efter egna visioner med glädje och humor som verktyg. I kreativiteten som sprudlar ryms både scenkonst och skapande av texter, komedi och allvar med beröring på djupet i ständig kontrast och melodi. 

Tina har under åren drivit företag inom SPA och teater, skapat mängder av olika teaterföreställningar och skådespelat på turné, undervisat och regisserat inom amatörteater och framträtt som estradpoet och tävlat i Poetry slam SM. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som Amatörteaterkonsulent i Örebro län. 

Första gången Tina stod på en revyscen var i Forshaga, Värmland 1992. Sedan dess har hon skrivit en Show ”Kvinnor som kliar”, och sex revyer ”En jävla soppa”, ”Sommarkvällar med Berit”, ”Tantvarning i Gubbröran”, ”Revycirkus för er som inte kan välja”, ”Surdegar och Hurtbullar” och nu senast ”Dä blir va dä blir!” som har premiär 8 juli 2021. 

Tina gick estetiskt gymnasium med inriktning på teater, har en två-årig skådespelarutbildning vid Calle Flygare teaterskola och är utbildad clown vid Ecole Philippe Gaulier i London, där hon även gått flera kurser i fysisk teater. 

Efter en lång paus från revypubliken, ska det bli fantastiskt roligt att få mötas igen! 

 

Maria Lindstedt

Skådespelare

Maria älskar teater, både att få stå på scenen och vara i publiken, och särskilt nu i dessa tider tror hon att vi behöver skapa och uppleva tillsammans! Maria njuter av varje stund tillsammans med detta kreativa gäng, då revyn växer fram i skärningspunkten mellan dom. De samtalar om demokratifrågor ena stunden och skrattar så de kiknar åt ett galet skämt stunden efter. Maria Lindstedt har spelat teater sedan barnsben. Mest i den förra hemorten Löa i norra Örebro län. Det har varit revyer, bygdespel och familje-/barnteater – bland annat ”Hyttans hemligheter”. Under senare år har hon agerat i uppsättningar som Bergslagens Spektakelteater i Lindesberg satt upp. Dessutom är hon med i KNÖL-revyn – ett projekt som nu formas i norra Örebro län. Maria Lindstedts tidigare teatererfarenheter: * 1980–1981 Drevölsnatten i Löa * 1982–1985 Sol-Lisa i Löa * 1986–1989 Lasse-Maja i Löa * 1982-1988 Löa-revyn * 1984-2013 komikerduon Snikhild & Tarvgerd tillsammans med systern Lisa Lager (karaktärerna föddes i ett revynummer en gång i tiden). * 2005-2012 Trollstigen i Löa (medverkade några år) * 2016 Smidda planer i Löa (Bergslagsspelen) * 2017 Siggebohyttans spektakel * 2018 Hyttans hemligheter i Löa * 2019 Pappersvalsen i Frövi * 2020 Flydda tider i Lindesberg – en teatervandring * 2021 Dä blir va dä blir – revy i Wadköping * 2021 Flydda tider i Lindesberg – en teatervandring

Maria Törnblom

Musiker och  dansare

Maria Törnblom är född 1967 i Arboga, men bosatt i Mosås, sedan 1999. Hon har sitt hjärta i musik, dans och teater sedan barnsben. Körer, revyer, bygdespel och musikaler har passerat revy genom hennes liv. Till yrket är hon lärare i naturvetenskapliga ämnen men musiken och skapandet har alltid funnits nära. Att få uttrycka sig i dans och musik är lika viktigt som att äta och sova, och att få göra det tillsammans med detta glada och kreativa gäng är en ynnest. Här är några axplock ur portföljen: 1970-80-tal i Arboga: Körer, bygdespel, musikal, revy och dans 1980-90-tal i Uppsala: Körer som LaCappella, Gamla Uppsala motettkör, Renässanskören Oriana. Tillsammans med dessa grupper sattes ett flertal konserter, shower och musikdramatiska verk upp. Maria tävlingsdansade i tio-dans under sin Uppsalaperiod och har sedan dess provat pardans av alla de slag. Men under de senaste 15 åren har hon mest dansat den uttrycksfulla argentinsk tango. 2000-2021 i Örebro: Folkmusikbandet Bäsksöta, som roat och oroat örebroarna i närmare 20 år. Det är genom det bandet som kontakten med Teater Ruth uppkom. Medlem i operakören på Skäret under de allra första uppsättningarna. Läst teaterkurser på Örebro universitet. Kammarkören Stella genom vilken Maria hamnade i musikalen Edens barn, som sattes upp i Nicolaikyrkan. Revy med Teater Ruth, såsom Tantvarning i Gubbröran och Revycirkus. Nu är det äntligen dags igen att få bjuda örebroarna på revy med allvarsamma undertoner. Som vi har längtat!

Kristoffer Markström

Musiker och skådespelare

Kristoffer Markström Kristoffer är född 1965, och kommer ursprungligen från Luleå i Norrbotten, men flyttade till Lindesberg redan 1978. Numera bor han i Örebro tillsammans med fru och (i alla fall yngsta) barn. Till vardags jobbar han på Epiroc rock drills, men hans största fritidsintresse finns inom musiken, främst körsång. Körsången startade tidigt i livet. Redan som 8-åring sjöng han i mammas barnkörer. Han deltar flitigt i diverse körprojekt och är med i Stella kammarkör i Örebro, och Akademiska kören i Stockholm. Möjligheten att få vara med i Teater Ruthproduktioner dök upp genom folkmusikgruppen Bäsksöta där Kristoffer varit medlem sedan start. Teater Ruths projekt där Kristoffer deltagit/deltar: ”Sommarkvällar med Berit” – Gästspel ”Tantvarning i grubbröran” – musik och sång ”Revycirkus för er som inte kan välja” – musik och sång Årets revy ”Dä blir va dä blir”
 

Richard Israelsson

Skådespelare och dansare

Rickard är dataingenjören med pardans som passion! Dansen upptäckte han i tonåren och har under 25 år botaniserat i ett 20-tal olika dansstilar. Under många år var det tävlingsdans som stod på agendan och har flera fina pallplatser i SM bakom sig samt repressenterat Sverige i både EM- och VM-sammanhang. Med tiden övergick tävlandet till att istället sprida dansintresset i Örebro, Västerås och Karlstad genom att hålla olika danskurser. I mer än 10 år har lärt andra att dansa allt från Salsa och Cha-cha-cha till Bachata och Kizomba. Genom Teater Ruth har det också blivit revy med deltagande i revyerna ”En jävla soppa”, ”Sommarkvällar med Berit”, ”Tantvarning i gubbröran”, ”Revycirkus för er som inte kan välja”, och nu i årets revy ”Dä blir va dä blir”.

Bella Vehkamäki

Skådespelare

Bella Vehkamäki från Karlskoga började spela teater som 13 åring på Kulturskolan i Karlskoga och gick därefter vidare till att engagera sig i Teaterföreningen Lyset i både styrelse och på scen och hamnade sen genom ett trollslag i Karlskogarevyn Görsköj och har även haft det stora nöjet att få spela sommarteater hos Teater Nolby. Det är en märklig känsla att se fram emot publik, overkligt men fantastiskt! Så skönt att få väcka den där gnistan som flammar upp av att läsa manus och jobba fram en föreställning och få underhålla människor av alla slag! Längtar så efter att få ge publiken ett avbrott av skratt och trevligheter!

Emmelina Odel

Regi assistent

Emmelina bor i Örebro och är 33 år gammal. Älskar att spela och se på teater/revy, vara i naturen och att vara i kolonilotten. Hon gick på Hällefors teaterlinje 2011 där Tina Ruth var en av teaterlärarna. Har sedan deltagit i flertalet av Teater Ruths revyer från 2011-2016 eller 17. Bland annat som Berits lite ”allti-allo” Lasse. Osäker på när sista revyn var. Deltog i sommarspelet Katitzi på Hallagården årtal 2018 där hon spelade Siv, den elaka styvmamman till Katizi. Kul att få hjälpa till på ett litet hörn i denna revy. Äntligen dags för publikmöten efter en tuff tid med pandemi!
 

 

Martin Widlund

Teknik

Martin kommer från Örebro men bor i Karlskoga sedan 2018. Halkade in på ljudteknikerspåret av en slump i Karlskogarevyn Görsköj 2020, trivs bäst bakom publiken och gillar utmaningen att få fram det bästa möjliga ljudet på varje föreställning. När det inte spelas revy så arbetar han på en bilverkstad och en helg i månaden reser han runt och skruvar tävlingsbil på svenska racingbanor.
 
Britt Larsson

Mask/peruk, publikvärd

Britt har varit med i Karlskogarevyn Görsköj sedan 2007. Hon har även varit med i sommarteater 2013 på Riseberga. Spelat in tre kortfilmer, det var ferieprojekt som skolor i Örebro hade. Britt har även medverkat i PIP Larsson Kastrullresa förra året och kommer även att vara med 2021. Britt brukar också vara ansvarig för peruk, rekvisita och hjälper ofta till med det som behövs. Det känns helt underbart att få möte publiken igen. Och som pensionär kanske man får mer tid nu.

Anette Jakobsson

Producent, publikvärd

Anette kommer från Örebro och bor numer i Karlskoga sedan 2004. Hon har hållit på med teater/revy sedan 1990. Började sin teaterkarriär i THEA Hjärsta musikteaterförening och sedan dess har hon varit med i flera olika teatersammanhang. Hon har även jobbat med kostym, scenografi och rekvisita i flera olika teateruppsättningar. Sedan 2004 är Anette med i Karlskogarevyn Görsköj där hon både står på scen och har varit producent.

Det blir andra gången som Anette får möjligheten att vara med i en uppsättning i Wadköping. Känns så kul och vi äntligen ska få möta publiken igen. Det är något som både vi och dom behöver.

Sara Hillersberg

Kostymör, publikvärd

Sara Hillersberg -sömmerska/kostymdesigner/återbrukare/miljömupp. Teater, sömnad och miljö är vad mitt hjärta slår lite snabbare för och här kokas alla dessa ingredienser ihop, då den största delen av kostymen är just återbruk. När jag inte roddar med kostym till revy driver jag Ateljé Återbruk i Wadköping, en butik/syateljé med den blygsamma ambitionen att rädda världen. Utöver det håller jag även i workshops och föreläser på temat kläder, konsumtion och hållbarhet. Ser så fram emot en sommar av skratt och spex och att vi en dag får kramas igen.
 

Hanna Widell

Publikvärd

Hanna Widell – bor i Örebro, kommer från teaterintresserad familj. Har ingen längtan efter att själv stå på scenen men älskar att vara i teatersammanhang. Hon trivs helt enkelt bäst vid entrén där hon får hälsa publiken välkommen och vara till hands där det behövs. Hon har varit med som teatervärd vid flera av Teater Ruths revyer och andra föreställningar. Det ska bli fantastiskt kul att äntligen få ses och njuta tillsammans med andra kulturtörstande revyälskare I sommar.

Postat den av admin | Kommentarer inaktiverade för Personligt

Kommentarer är stängda.